Hoe freelancers en recruiters samenwerken

09 maart 2022 -

"Ik vroeg me af, waarom kan ik niet 75% van mijn tijd besteden aan het toevoegen van waarde en slechts 25% van mijn tijd aan verkopen?"

We hebben allemaal dat moment meegemaakt: je project is (bijna) klaar en je moet weer aan het werk; netwerken met recruiters.

Als recruiter was ik voor 100% toegewijd aan het helpen van de klant. Ik werkte op projectbasis, wat betekent dat ik begon met de open positie en vervolgens een freelancer zocht die paste.

Voor elke opdracht moest ik een longlist van 50 freelancers samenstellen. Mijn shortlist was 25, dus moest ik 25 freelancers bellen en ontmoeten. Als ik geluk had, zou een van hen geplaatst worden.

Een snelle berekening leert me dat ik altijd 24 freelancers moest teleurstellen. Dat voelde niet goed, niet voor mij en niet voor de freelancers.

Hier zijn de redenen waarom en hoe we ermee kunnen omgaan.

Waarom?

  • Ze werken klantgericht. Recruiters werken voornamelijk voor grote klanten en niet direct voor freelancers. Hierdoor is er vaak geen directe relevantie voor contact tussen recruiters en freelancers, tenzij er een perfect passende opdracht beschikbaar is. Recruiters investeren voornamelijk in het opbouwen van hun eigen netwerk. De recruiters en de freelancers hebben vaak alleen interesse in de eenmalige matchmaking.
  • Ze moeten scoren. Recruiters hebben targets voor het aantal calls, meetings en deals. Hierdoor ligt de focus vaak meer op kwantiteit dan op kwaliteit. Als freelancer ben je slechts één van de vele kandidaten.
  • Ze werken op basis van de een opdracht. Recruiters werken vaak op basis van specifieke opdrachten die vervuld moeten worden. Hierdoor is er zelden ruimte voor netwerken op lange termijn. Het is meestal een kwestie van een ‘ja’ of ‘nee’, waarbij er veel concurrentie is.
  • Ze zijn geen experts. Hoewel er uitzonderingen zijn, hebben recruiters (logischerwijs) vaak minder specifieke kennis te hebben over projecten en de klant waarvoor ze werken.
  • Een freelancer met een laag tarief is beter. Recruiters werken vaak met het budget of uurtarief van de klant en profiteren wanneer freelancers een lager tarief accepteren.

Hoe kunnen we ermee omgaan?

  • Draai 180 graden. Wij zijn gericht op de kant van freelancers in dit verhaal. Wij helpen jou bij het opbouwen van je eigen klantennetwerk en het vinden van jouw eigen opdrachten. En dat automatiseren we slim door voortdurend te optimaliseren, te structureren en door te werken. Ook wanneer jij bezig bent met een project om je pijplijn gevuld te houden. Het netwerk is van jou en blijft van jou, zodat je de rest van je carrière gebruik kunt blijven maken van deze klantendatabase.
  • Geen nadruk op scoren. Jouw nieuwe netwerk scoort voor jou. Het is onze taak om jouw netwerk op te bouwen en je persoonlijke merk te verbeteren. Wij scoren wanneer jij scoort. We hebben dezelfde belangen.
  • Wij zoeken geen opdrachten, wij zoeken klanten. We richten ons op het vinden van klanten via het netwerken in plaats van alleen op opdrachten. Er zijn twee plekken waar freelancers projecten vinden: een waar projecten op platforms worden gepubliceerd en waar (dus) recruiters ook op jagen, en een waar projecten worden toegewezen via netwerken. Ons doel is om dit netwerk te laten groeien en freelancers in contact te brengen met de besluitvormers, managers of eigenaren van bedrijven. Hierdoor krijgen freelancers de kans om de klant te ontmoeten voordat anderen dat doen en zelfs hun eigen projecten te kiezen of samen te stellen.
  • Jij bent de expert. Als freelancer spreek je rechtstreeks met de klant, en wij staan klaar om te ondersteunen waar nodig. Het proces is duidelijk en er is geen sprake van ruis op de lijn.
  • Een hoger tarief voor de freelancer is beter. Ons tarief staat vast en we hebben dezelfde belangen als freelancers. Dit is een belangrijk aspect van onze samenwerking.

Wat ik ontdekte toen ik als recruiter werkte, is dat ik 75% van mijn tijd besteedde aan sales en het ontmoeten van freelancers zonder enige kans op een opdracht. Slechts 25% van mijn tijd kon ik besteden aan het toevoegen van waarde en het maken van deals. Dit bracht me tot de vraag: waarom kan ik niet 75% van mijn tijd besteden aan het toevoegen van waarde en slechts 25% aan sales?

Bij YouLynq.me willen we al onze tijd besteden aan het toevoegen van waarde voor jou. En dat is precies wat we doen en waar we succes mee behalen.

Laat me de echte magie ervaren 🪄

Check ook deze blogs!

Meer cases

Bekijk alle cases