Hoe freelancers en recruiters samenwerken

"Ik vroeg mezelf af, waarom kan ik niet 75% van mijn tijd waarde toevoegen en maar 25% van mijn tijd verkopen."

We hebben allemaal dit moment meegemaakt, je project is (bijna) klaar, dus je moet weer aan het werk; netwerken met recruiters.

Als recruiter was ik 100% toegewijd aan het dienen van de klant. Ik werkte projectgericht, wat betekent dat ik begin met de kans en dan een freelancer vind die past.

Voor één enkele kans moest ik een longlist van 50 freelancers maken. Mijn shortlist was 25, dus moest ik 25 freelancers gaan bellen en ontmoeten. Als ik geluk had, zou een van hen op het project worden geplaatst.

Een snelle rekensom leert dat ik altijd 24 freelancers moest teleurstellen. Dat voelde niet goed, niet voor mij en niet voor de freelancers.

Hier zijn de redenen waarom en hoe we ermee kunnen omgaan.

Waarom?

  • Ze werken klantgericht. Recruiters werken voor de grote klanten, niet voor freelancers. Daarom zijn jullie niet relevant voor elkaar als er nog geen perfect passende opdracht op tafel ligt. Ook investeren recruiters al hun energie in het opbouwen van een netwerk voor zichzelf. Het voordeel van zowel recruiters als freelancers is de eenmalige matchmaking.
  • Ze moeten scoren. Recruiters hebben targets. Targets voor calls, meetings en deals. Dit betekent dat veel van hun inspanningen niet gericht zijn op kwaliteit, maar op kwantiteit. Je bent maar één van de duizend.
  • Ze werken op basis van de een opdracht. Er ligt altijd wel een vacature op tafel, die vervuld moet worden. Je maakt zelden kennis met klanten op netwerkbasis. Daarom is het een ja of een nee en is er veel concurrentie in het spel.
  • Ze zijn geen experts. Er zijn uitzonderingen, maar recruiters lijken weinig te weten over de specifieke kenmerken van een project en de klant.
  • Een lager tarief voor de freelancer is beter. Helaas werken recruiters niet met vaste commissies of een vaste prijs. Zij werken met het budget van de klant en profiteren wanneer jouw tarief lager is.

Hoe kunnen we ermee omgaan?

  • Draai 180 graden. Wij werken op freelance basis. Wij helpen je met het opbouwen van je eigen netwerk van klanten en het vinden van jouw eigen kansen. En dat automatiseren we slim om continu te optimaliseren, te structureren en door te werken. Ook wanneer jij op met een project bezig bent om de pijplijn gevuld te houden. Het netwerk is van jou en blijft van jou, zodat je de rest van je carrière gebruik kunt maken van deze klantendatabase.
  • We hoeven niet te scoren. Jouw nieuwe netwerk scoort voor jou. Het is onze taak om jouw netwerk op te bouwen en je persoonlijke merk te verbeteren. Wij scoren wanneer jij scoort. We hebben dezelfde interesses.
  • Wij zoeken geen opdrachten, wij zoeken klanten. Er zijn 2 banenmarkten: die waarin projecten op platforms worden gepubliceerd en waar alle recruiters op jagen; en die waarin de projecten via het netwerk worden weggegeven. Ons doel is om dit netwerk te laten groeien en jou om tafel te krijgen met de beslisser, de wervingsmanager of de eigenaar. Voordelen zijn dat je in contact komt met de klant voordat anderen dat doen en ook dat je jouw eigen projecten kunt creëren, omdat je de klant ontmoet voordat er zelfs nog maar een kans is. Zowel freelancers als managers geven de voorkeur aan deze manier.
  • Jij bent de deskundige. Je praat rechtstreeks met de klant, wij begeleiden je gewoon waar nodig. Het proces is duidelijk en er is geen ruis op de lijn.
  • Een hoger tarief voor de freelancer is beter. Ons tarief is vast. We hebben precies dezelfde interesses. Dit is een belangrijk element wanneer je samenwerkt.

Wat ik me realiseerde toen ik als recruiter werkte, is dat ik 75% van mijn tijd sales deed of freelancers ontmoette, zonder enige kans. Slechts 25% van mijn tijd was ik bezig met het toevoegen van waarde en het maken van deals. Ik vroeg mezelf af, waarom kan ik niet 75% van mijn tijd waarde toevoegen en slechts 25% van mijn tijd verkopen.

Ik wil al mijn tijd besteden aan het toevoegen van waarde voor jou.

Dit is dus wat we begonnen zijn te doen en sindsdien doen. En het werkt.

Laat me de magie in het echte leven zien 🪄